Enebærdag i Gistrup

Enebærdag i Gistrup

På denne dejlige søndag har vi været ude med Danmarks Naturfredningsforening for at fjerne nogle store enebærbuske et sted ved Gistrup, udenfor Aalborg.

Tilbage i 50’erne var der slet ikke så meget enebær. I dag er det overgroet med det. Man ved ikke præcis hvorfor, men måske der har været dyr der naturligt spiste af dem og dermed har kunnet holde dem nede. I dag har vi ikke så mange fritgående vilde dyr til at spise sådanne planter, så måske det simpelthen er derfor enebærbuskene har fået lov at tage sådan over.

Jeg så der var folk på Facebook der var i mod det at fjerne enebærbuskene på området, fordi du jo vokser der naturligt. Jeg kan sådan set godt forstå det. Jeg har aldrig været dyrket der, hvilket er godt får flora og fauna, og derfor er enebærbuskene der jo også af naturlige årsager. Set fra den anden side og med biodiversitets-briller på, har enebærrene taget over på området og ødelægger voksemuligheder for mange andre planter og gør af den grund at biodiversiteten bliver forringet. Der er nemlig nogle rigtig fine arter på områder. Blandt andet nogle sjældne orkideer. Selv er jeg begejstret for den kristtjørn der kan ses på billedet, men hvis enebærren foran vokser sig meget større, vil den tage al lys fra kristtjørnen og den vil dø. På den måde gavner vores 4-timers arbejdsdag biodiversiteten på dette smukke naturområde ved Gistrup.

Før og efter arbejde. Enebær er blevet fjernet foran kristtjørnen, for at redde den.

På samme tid skal man huske på, at vi jo ikke har en intention om at fjerne al enebær på området! De store, flotte gamle buske får lov at blive stående. Igen – fordi den jo er her naturligt og er en del af det økosystem der er på området, men en lille studsning gavner naturområdet.

Lidt om dagen:

DN (Danmarks Naturfredningsforening) har på Facebook og i deres nyhedsbrev inviteret til enebærdag i Gistrup, udenfor Aalborg. Vi mødtes kl 10, ca. 16 mand. Vi blev introduceret til dagens plan og så gik vi op på overdrevet. Et helt fantastisk sted. Lidt skov, lidt eng, lidt mark et lille område med sump. Det meste af området har aldrig været dyrket. Derudover bliver græsset ikke slået, men “passet” af græssene køer. Det kunne ikke være mere naturligt. Desværre har enebær taget over på området, og derfor laver DN Aalborg hvert år en arbejdsdag derud, for at prøve at holde det lidt nede.

Vejret var helt perfekt. Solen skinnede og der gik ikke mange minutter før vi alle havde sved løbende fra vores ansigter og gik rundt i t-shirt… og så her sidst i september. Der var sådan set ikke meget mere i det. Jeg synes bare det var helt fantastisk på den måde at man får en gratis, naturlig work out, samtidig med man slår et slag for naturen. Derudover var vi så heldige at få lov at tage nogle stykker træ med hjem til at bearbejde til skeer, og hvad vi nu eller kan finde på at snitte. Vi er nemlig begyndt at prøve at øve os lidt i den slags. Det er meget sjovt. Og de ville voldsomt gerne af med det. Træet skal ellers bare brændes til vinter, og så er det synd når der nu kommer nogen som kan bruge det til noget.

Til frokost blev der tændt for grillen og så stod den på franske hotdogs og øl. En fantastisk pause midt i det hårde arbejde. Helt fantastisk, aktiv dag.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *