Økosystemet kort fortalt

Økosystemet kort fortalt

Økosystemer beskriver hvordan dyr, planter og alt andet i naturen arbejder sammen for at overleve. Det er lige fra solen på himlen til ormen langt nede i jorden. Hvis man var så fræk at tage et element ud af økosystemet, kunne det have voldsomme konsekvenser for resten af stedets dyr- og planteliv.

Som et eksempel kan et æbletræ ikke sætte frugt før dets blomster har haft besøg af f.eks. en bi med pollen. Så hvis man, i dette meget simple tilfælde, tog bien ud af dette økosystem ville æbletræet aldrig kunne sætte frugt og dermed ikke formere sig og sidste ende ikke overleve.
Mindst lige så tragisk er det, at flere insekter har bestemte planter de foretrækker. Visse sommerfugle lægger f.eks. deres æg på brændenælder og forsvinder de, forsvinder sommerfuglene. Nogle bier går efter en helt bestemt slags blomst, fjerner man blomsten, dør og uddør bien.

På en måde kan man sige at økosystemet er en fødekæde i en større skala hvor vi ikke kun snakker dyr, men hvor planter, sol og vejr også har noget at skulle have sagt.
Planter har brug for solen for at vokse og trives. Planteædere har brug for planter for at overleve. Disse dyr bliver ofte spist af rovdyr. Når disse dyr, både planteædere og rovdyr, lægger en lort eller dør giver det gødning til jorden og føde til skovbundens insektliv. På samme tid har dyrene også brug for varme for at overleve, hvilket de både kan få af solen og af steder de kan gemme sig og bygge reder.

Når et økosystem trives, er der større chance for at området er rigt på biodiversitet.

Du kan læse mere om biodiversitet her.
I linket vil du læse om bl.a. økosystemdiversitet. Det betyder i bund og grund hvor mange forskellige økosystemer der er på et område. Det kan være skov, sø, hav, strand osv.

Hvis du har spørgsmål til økosystemer så skriv endelig en kommentar. Så vil jeg gøre alt jeg kan for at finde ud af det og med tiden opdaterer opslaget.2 thoughts on “Økosystemet kort fortalt”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *